Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Συμπεριφορές.

Όλες οι συμπεριφορές αποτελούνται από μιμητικά πρότυπα, βιωματικές εμπειρίες, επιθυμίες/φοβίες και τυχαίες επιλογές.

Τα μιμητικά πρότυπα παράγονται και προάγονται από τον φόβο της απόρριψης. Ως ον που επιβιώνει μόνο ως μέρος μιας αγέλης, η απόρριψη ενός ανθρώπου από τους υπόλοιπους του είδους του, ενστικτωδώς ενεργοποιεί όλους τους μιμητικούς του μηχανισμούς. Συνήθως όσο πιο αδύναμος ο οργανισμός, τείνει να οικειοποιηθεί τις συμπεριφορές των υπολοίπων που θεωρεί ανώτερους, ή εν γένει πιθανότερο να επιβιώσουν.

Οι βιωματικές εμπειρίες χτίζονται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Οι πιο πρώιμες απορροφούνται και υιοθετούνται από το άτομο γρήγορα, ελλείψει άλλων που θα τις έθεταν υπό αμφισβήτιση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πληθώρα βιωματικών εμπειριών καθιστούν την αποδοχή νέων σχεδόν αδύνατη, εφ'όσον η ισχύς της εκάστοτε βιωματικής εμπειρίας εντείνεται με την πάροδο του χρόνου και την επανάληψη της ορθότητας αυτής.

Το παράδοξο είναι πως, ως επί το πλείστον, οι βιωματικές εμπειρίες και ειδικότερα οι πρώιμες δρομολογούνται από τα μιμητικά πρότυπα που ήδη διαθέτει το άτομο. Τα μιμητικά πρότυπα ενός ατόμου σε συνάρτηση με το περιβάλλον του, δημιουργούν μια εικόνα για το πως το άτομο πρέπει να συμπεριφέρεται ώστε να παραμένει αποδεκτό. Εν μέρη θα έλεγε κανείς, χτίζουν την συμπεριφοριστική του αντίληψη.

Πλην όμως των βάσεων των μιμητικών προτύπων και των βιωματικών εμπειριών, σημαντικό παράγοντα αποτελούν οι επιθυμίες και οι φοβίες του ατόμου. Οι επιδιώξεις του προκειμένου να αναρριχηθεί στην ιεραρχία των ομοίων του, παράλληλα με τις φοβίες του για την υπονόμευσή του από αυτούς, κατευθύνουν το άτομο να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες του προς απόκτση νέων, πρωτοποριακών, με απότερο σκοπό να τον καθιστούν προετοιμασμένο (και εμμέσως ανώτερο) από τους υπόλοιπους.

Όταν ένα άτομο υπερέχει σε μεγάλο βαθμό από τους υπόλοιπους του είδους λόγω της πληθώρας εμπειριών του, τείνει να απομακρύνεται από τους υπόλοιπους της αγέλης. Αυτό τον ωθεί στην αναζήτηση νέας αγέλης, ή στην απομόνωσή του από επιλογή ή από τους υπόλοιπους. Η αίσθηση υπεροχής εξαλείφει τις φοβίες με αποτέλεσμα να δύναται να επιβιώσει χωρίς την προστασία της αγέλης, είδικά εφ' όσον δεν έχει κάτι να αποκομίσει από αυτήν.

Κατά την πορεία του ατόμου προς απόκτηση νέων πρωτοπόρων εμπειριών, οι ενδιάμεσες επιλογές του γίνονται τυχαία. Λόγω απουσίας βιωματικών εμπειριών και μη ύπαρξη προτύπων ώστε να μιμηθεί, λαμβάνει αποφάσεις σε τυχαία κατανομή προκειμένου να λάβει αποτελέσματα. Τα πειράματα αυτά δομούν σιγά σιγά μια συμπεριφοριστική θεωρία του ατόμου για το νέο ερέθισμα, η οποία κατόπιν επαλήθευσης μέσω της επανάληψης υιοθετείται και μεταφράζεται πλέον σε βιωματική εμπειρία.

Το παραπάνω θέμα θα με απασχολήσει και στο μέλλον, καθότι δεν καλύπτεται γρήγορα και το θεωρώ σπουδαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: